Last van ongedierte? U vindt alle informatie in onze ongedierte-index

Eiken processierups bestrijden

De vlinder heet eikenprocessierupsvlinder. De larve is een bladvretende rups die zoals de naam al zegt vooral op eiken voorkomt. De eitjes van de rups komen uit in het voorjaar, zodra de eerste jonge eikenbladeren tevoorschijn komen. In Nederland en Vlaanderen ontwikkelt de rups zich af en toe in zulke grote aantallen dat van een plaag gesproken kan worden.

De processierups zit vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen in eikenlanen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen.

Eikenprocessierups

Vanaf 2020 werken wij onder andere met een bestrijdingsmethode die al jaren succesvol in Spanje wordt toegepast, samen met onze leverancier hebben wij vrijstelling voor een gecontroleerde bestrijding voor een flink aantal bomen welke besmet zijn met de eikenprocessierups.

Middels deze veilige methode worden de bomen vanaf de schorszijde met een biologisch middel in de sapstroom geïnjecteerd, dit middel heeft tevens een lange  nawerking waardoor het een eikenprocessierups-seizoen lang is voorzien van een goede bescherming.

Het is een zeer effectieve toepassing welke de boom minimaal belast (Boorgaatjes van 6 mm) en zorg kan dragen voor minder negatieve neveneffecten, daarnaast zullen wij de zuigmethodiek blijven inzetten met name in die gebieden die niet behandeld zijn of welke niet aanmerking zijn gekomen voor overige bestrijdingsmethodieken.

Eikenprocessierups bestrijden

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord of stuur een mail naar ons!

Wespen en bijen bestrijden

Koningin overwinterd en legt rond april haar eitjes waaruit rond mei de werksters (onvruchtbare vrouwtjes) komen deze helpen met het bouwen van een groter nest waar rond augustus/september de mannetjes en de nieuwe generatie koninginnen komen.

Kenmerkend is de geel/zwarte achterlijf en 2 paar vleugels, wespen leven koloniaal, een nest kan wel uit 5000 exemplaren bestaan!

De bij ons meest voorkomende soorten zijn:

  • De gewone wesp
  • Duitse wesp
  • Hoornaar
  • Saksische wesp (wordt nog af en toe waargenomen)

Vaak worden bijen en hommels in één adem genoemd met wespen ze behoren wel tot de zelfde orde maar ze worden alleen bij hinderlijke overlast bestreden.

Hommel koloniën kunnen uit ca enkele tientallen tot 500 exmplaren bestaan. In tegenstelling tot Hommels en Wespen zullen Bijen koloniën overwinteren in b.v een kast met het gehele volk met uitzondering van de mannetjes, Bijen koninginnen kunnen tot ca 4 á 5 jaar oud worden, als de jonge koninginnen een eigen volk hebben verlaten de oude koninginnen met een afgezwakt volk het nest.

wespen-bestrijden

Schadelijkheid

Als Wespen zich enigszins in het nauw gedreven voelen of als hun nest wordt bedreigd steken ze, Hommels daarentegen steken zeldzaam, Bijen kunnen ook venijnig steken.

Sommige mensen zijn hier overgevoelig voor, deze mensen dienen direct na een steek een arts te raadplegen, mensen die worden gestoken kunnen het beste een anti-histamine-zalf aanbrengen op de gestoken plek.

Bestrijden

Wespen worden bestreden indien ze hinderlijk zijn of gevaar in de omgeving kunnen opleveren (allergie), nestopeningen worden behandeld met een professioneel stuifpoeder dit heeft een lange nawerking wat als voordeel heeft dat eventuele wespen van een andere kolonie ook worden bestreden wanneer hun in aanraking zullen komen met dit poeder.

LET OP: NOOIT uitvliegopeningen dicht maken!!

Ook voor het bedrijfsmatig wespen en aanverwante soorten bestrijden is een vakbekwaamheids diploma vereist.

Houtworm / Boktor bestrijden

Enkele houtaantastende soorten zijn o.a:

  • Nathoutboorders (Bastkever, Ambrosiakever, Veranderlijke -Boktor)
  • Drooghoutboorders (Huisboktor, Houtwormkever, Grote houtwormkever, Spinthoutkever, Heipaalkever)

Deze laatste kunnen grote schade veroorzaken aan onbehandelde houten delen, denk daarbij aan dragende constructies van uw woning, garage of schuur. Wanneer u fijn boormeel of gaatjes in uw houten constructie aantreft wees dan alert en vraag de expert om de houten delen te inspecteren op houtaantasters.

houtworm-bestrijden

Bestrijding

De meest gebruikelijke bestrijdingsmethoden zijn:
  • Oppervlaktebehandeling met lagedruk en spuitvloeistof
  • Het injecteren onder hoge druk van balken
  • Het dompelen van kleine objecten
  • Bevriezing 3-7 dagen tempratuur verlagen tot -20 graden Celsius (Meubels)
  • Hittebehandelingen zijn mogelijk maar zeer arbeidsintensief en vrij kostbaar.

FMB SERVICES komt geheel vrijblijvend een inspectie voor u uitvoeren waar nodig zullen wij een passende offerte voor u maken, dit geldt voor bedrijven en particulieren.

Wij zijn uw specialist in houtwormbestrijding, botorbestrijding en preventieve beheersing.

Duizendpoten bestrijden

De aanwezigheid van onderstaande diertjes geeft meestal vochtigheid c.q schimmel aan. Afhankelijk van de aantallen zal deze diertjes u geen overlast bezorgen, als ze in grote getale aanwezig zijn dan is het raadzaam om een inspectie uit te voeren, let daarbij vooral op aanwezig rottend materiaal en controleer afvoerbuizen en waterleidingen.

Bestrijden

Dit is meestal niet nodig, de eventuele lekkages verhelpen, ventileren of rottend materiaal opruimen en de diertjes zullen vanzelf verdwijnen. Als extra wering zou u kunnen denken aan naden en kieren goed afdichten en de ventilatie voegen in de buitenmuren met fijnmazig gaas vullen. LET OP: Ventilatievoegen in de buitenmuur nooit dicht maken.

Franjestaarten

Zilvervisjes

De aanwezigheid van zilvervisjes kan duiden op een hoger vochtgehalte, afhankelijk van de aantallen zullen deze diertjes u geen schade bezorgen.

Als hun in grote getale aanwezig zijn dan is het raadzaam om een inspectie uit te voeren, een vochtprobleem (Lekkage, doorslaande buitenmuur, hoge grondwaterstand) ligt meestal aan de basis van dit probleem.

Bestrijding is in de meeste gevallen enkel nodig om u van de ergste overlast te ontdoen, het vochtgehalte reguleren en zorg dragen voor een goede ventilatie is een belangrijk aspect in het afweren van zilvervisjes.

Papiervisjes

Met het blote oog niet te onderscheiden van zijn broertje het zilvervisje maar wel aan de leefwijze, deze soort leeft het liefste in droge en warme ruimten waarbij eiwitrijke materialen voorhanden zijn.

Deze soort kan veel schade aan archieven, schilderijen en aanverwante producten veroorzaken, aangetaste archieven en loszittend muurbehang zijn enkele voorbeelden van mogelijke schade.

Treft u franjestaarten (verzamelnaam voor het zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes) dan is het raadzaam om een specialist in te schakelen, hij kan u adviseren deze soort te bestrijden.

Kevers bestrijden

Kevers & torren leven in allerlei omstandigheden dit is per soort afhankelijk, we kennen een gigantisch groot aantal soorten kevers & torren o.a: Meeltor, Rijstmeelkever, Broodkever, Graanklander, Tabakskever, Watertor, Tapijtkever, Klanders, Spekkever, Piepschuimkever, Diefkevers en ga zo maar door. De naam van de soort geeft een idee waar men ze zoal aantreft.

Schadelijkheid

Kevers, Torren en Klanders zijn er in vele soorten en maten veel voorkomende schaden zijn o.a; Materiaalschade, Voorraadaantasting/vervuiling, Gewasaantasting.

Bestrijden

Omdat er een diversiteit aan soorten zijn, is er ook een divers aantal bestrijdingsmethoden mogelijk, meest gebruikelijke zijn: Behandeling met lagedruk en spuitvloeistof, Koud/warm vernevelaars hogedruk ruimte behandeling,  Bevriezing 3-7 dagen tempratuur verlagen tot -20 graden Celsius (o.a: Meubels, kleding, bedlinnen).Gassen: (Gasbehandelingen zijn bij wet verboden en worden niet meer toegepast).

Kakkerlakken bestrijden

Kakkerlakken kunnen op warm/droge alsook op koelere/vochtige plaatsen voorkomen  dat is per soort verschillend.

De meest voorkomende soort is:  De Duitse kakkerlak

Kakkerlakken zijn meestal in het donker op een rustig moment actief, we kunnen kakkerlakken opdelen in 2 groepen nl:

  • De levensmiddelen aantastende soort (Duitse-, Amerikaanse-, Oosterse-, en Bruinbandkakkerlak)
  • De plantaantastende soort (Surinaamse- en de Australische kakkerlak).

Schadelijkheid

Omdat kakkerlakken omnivoren zijn, zijn ze te vinden in riolen tot voorraadruimtes waar ze zich tegoed doen aan alles wat maar eetbaar is maar ze zullen op hun beurt ook ziektekiemen en bacteriën overbrengen en ze veroorzaken een onaangename geur.

Bestrijden

Door middel van bespuiting met lage druk en tegenwoordig het plaatsen van lokaas (gel) wat het minste overlast voor u meebrengt.

Let op: Een bestrijding is afhankelijk van een goede hygiëne, zonder laatstgenoemde zal een bestrijding falen.

Luizen bestrijden

Bekende soorten zijn o.a Hoofdluis Kleerluis en Schaamluis. Hoofdluis bevindt zich voornamelijk in het hoofdhaar Kleerluis tussen lichaam en kleding en Schaamluis in de schaamstreek, oksels en borsthaar.

Schadelijkheid

Jeuk en irritatie.

Bestrijden

Een arts of de gezondheidsdienst (GGD) raadplegen.

Mijten bestrijden

Mijten behoren evenals de Teken tot de spin-achtigen (4 paar poten). We kennen de Huisstofmijt, Vogelmijt, Mosmijten, Meelmijt etc. Mijten komen op diverse plaatsen voor afhankelijk per soort.

Schadelijkheid

Vogelmijt voedt zich met het bloed van vogels (vogelnesten, kippenschuren) wanneer de nesten uitvliegen kunnen deze mijten onze slaapkamers opzoeken en veroorzaken huidirritatie. Mosmijten daarentegen komen meestal op vochtige mos en algenrijke plaatsen voor. Meelmijt is één van de voorraadaantastende insecten en vervuilen de voorraden evenals b.v de Kaasmijt Schimmelmijt & Confiturenmijt. De Huisstofmijt kan zeer vervelend zijn voor mensen met een overgevoeligheid voor deze soort, huisstofmijt komt in elk gebouw voor vaak is dit aantal aanvaardbaar.

Bestrijden

Bestrijding kan plaatsvinden met een lage druk en spuitvloeistof, bij huisdieren en vogels kan op advies van de dierenarts een bepaalde methode toegepast worden. Hygiëne speelt ook een belangrijke rol.

Men kan bij de apotheek een ACAREX-test halen om vast te stellen hoe hoog de concentratie van de aanwezige huisstofmijt is, men kan bij een te hoge concentratie een reinigingsmiddel verkrijgen en let op bij gebruik van dit reinigingsmiddel of de aanwezige personen hier geen overgevoeligheid voor tonen!

Motten bestrijden

De larven van de motten doen zich afhankelijk van de soort tegoed aan wol, bont, vilt, huiden en zijde b.v de Pelsmot en de Kleermot, maar er zijn ook motten die zich ook tegoed doen aan plantaardig materiaal zoals zaden en granen b.v de Bruine huismot, Vruchtmot, Cacaomot en de Meelmot.

Schadelijkheid

De schadelijkheid bestaat voornamelijk uit aantasting van textiel goederen en grondstoffen voor voedingsmiddelen

Bestrijden

Chemisch reinigen van textiel, kieren en naden bespuiten, maar belangrijk is de bron opsporen en verwijderen en de plaats rondom de bron goed reinigen.

Mieren bestrijden

Mieren zijn er in vele soorten en maten maar het belangrijkste is dat mieren sociaal levende insecten zijn dwz de mieren leven koloniaal naar rangorde koningin – werkster – mannetje de koningin leeft meestal het langst. Enkele bekende soorten zijn de Zwarte/bruine wegmier en de Glanzende houtmier, Tropische mieren o.a de Farao mier en Argentijnse mier.

mieren-bestrijden

Schadelijkheid

Mieren zullen vooral als hinderlijk worden beschouwd, ze graven gangenstelsels onder de bestrating, wanneer wij zoetigheid nuttigen komen de mieren hier op af, in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen komen mieren (de tropische soort) nog al eens op wonden af waardoor ze ziektes kunnen verspreiden en ze kunnen ook venijnig bijten.

Bestrijden

Mierendoosjes binnen, buiten kunnen we een vloeibare oplossing of poeder gebruiken. En wat nog belangrijker is het voorkomen dat er bij ons wat te halen valt.

Muggen bestrijden

Muggen behoren evenals de vliegen tot de orde van de tweevleugelen (Diptera) wij ervaren muggen als vervelend en irriterend. Muggen kennen een divers aantal verschillende soorten wij noemen alleen de meest voorkomende: Gewone steekmug, Geringde steekmug, Langpootmug en de Malariamug. In tegenstelling tot de Steekmuggen (Vrouwtjes) steken Langpootmuggen niet. Malariamuggen kunnen in Nederland voorkomen maar de Malaria parasiet is al tijden geleden uitgeroeid, ook hier steken alleen de vrouwtjes.

Schadelijkheid

De vrouwtjesmuggen kunnen steken met een huidirritatie tot gevolg, sommige mensen kunnen hier heftiger op reageren. De muggen leven gemiddeld 2 maanden en komen met name in een waterrijk gebied voor. Muggen worden tegen avondschemering aan actiever.

Bestrijden

Waterplaatsen proberen af te dekken. Daarnaast is een UVA vliegenlamp absoluut een aanbeveling, Belangrijk is wering, horren plaatsen. Ruimtebehandeling (Kruipruimte) behoort ook tot de mogelijkheden. Men kan op de huid een muggenwerend middel aanbrengen.

Muizen bestrijden

Muizen zijn in vele soorten te benoemen, waar wij het meeste (over)last van hebben is de Huismuis, Veldmuis, Bosmuis en een enkele Spitsmuis.

Muizen zijn echte verkenners en hun nieuwsgierigheid wordt hun dan ook vaak vattaal. Huismuizen leven gemiddeld 1 jaar, Bosmuizen en Veldmuizen gemiddeld 1,5 jaar en Spitsmuizen maximaal 3 jaar. Muizen kunnen tot +/- 5 x per jaar jongen werpen met een gemiddeld nest van 4 á 5 jongen.

muizen-bestrijden

Schadelijkheid

Muizen: Knaagschade, voorraadvervuiling, ziektedragers, stankoverlast en ze kunnen de nachtrust wreed verstoren.

Bestrijden

Om muizen te bestrijden zijn een aantal factoren van groot belang n.l een deugdelijke wering aanbrengen let daarbij op openingen vanaf ca 5mm, hygiënische maatregelen treffen,een goed actieplan van een bestrijdingstechnicus. Omdat muizen zich snel kunnen voortplanten zal een gedegen bestrijdingsplan van groot belang zijn, immers iedere ca 8 weken kan er weer een nieuwe generatie zijn!

Bijzonderheden

Spitsmuizen zijn gedegen gravers en insecteneters en zullen met name in de tuin te vinden zijn. de Bosmuizen hebben een voorkeur voor noten, zaden en groen en zullen veel voorkomen in bosrijke omgevingen. Veldmuizen zijn uitstekende gravers en leven voornamelijk van bolgewassen en wortels ze leven het liefst beschut of in dicht begroeide omgevingen. Huismuizen leven in gebouwen en met name op zolders, het zijn alleseters met een voorkeur voor granen en noten.

Oorwormen bestrijden

De aanwezigheid van onderstaande diertjes geeft meestal vochtigheid c.q schimmel aan. Afhankelijk van de aantallen zal deze diertjes u geen overlast bezorgen, als ze in grote getale aanwezig zijn dan is het raadzaam om een inspectie uit te voeren, let daarbij vooral op aanwezig rottend materiaal en controleer afvoerbuizen en waterleidingen.

Bestrijden

Dit is meestal niet nodig, de eventuele lekkages verhelpen, ventileren of rottend materiaal opruimen en de diertjes zullen vanzelf verdwijnen. Als extra wering zou u kunnen denken aan naden en kieren goed afdichten en de ventilatie voegen in de buitenmuren met fijnmazig gaas vullen. LET OP: Ventilatievoegen in de buitenmuur nooit dicht maken.

Pissebedden bestrijden

De aanwezigheid van pissenbedden geeft meestal vochtigheid c.q schimmel aan. Afhankelijk van de aantallen zal deze diertjes u geen overlast bezorgen, als ze in grote getale aanwezig zijn dan is het raadzaam om een inspectie uit te voeren, let daarbij vooral op aanwezig rottend materiaal en controleer afvoerbuizen en waterleidingen.

Bestrijden

Dit is meestal niet nodig, de eventuele lekkages verhelpen, ventileren of rottend materiaal opruimen en de diertjes zullen vanzelf verdwijnen. Als extra wering zou u kunnen denken aan naden en kieren goed afdichten en de ventilatie voegen in de buitenmuren met fijnmazig gaas vullen. LET OP: Ventilatievoegen in de buitenmuur nooit dicht maken.

Ratten bestrijden

Ratten zijn in diverse soorten te benoemen, waar wij het meeste (over)last van hebben zijn de Bruine rat, Zwarte rat en de Muskusrat.

In tegenstelling tot muizen zijn ratten neofobisch (Hebben angst voor nieuwe dingen).De Bruine rat en de Muskusrat  hebben een levensduur van ca 2 á 3 jaar de zwarte rat leeft gemiddeld een jaar langer. De Bruine rat kan gemiddeld elke maand voor nakomelingen zorgen het nest bestaat gemiddeld uit 8 jongen!! De Zwarte rat werpt gemiddeld 6 maal per jaar ca 8 jongen en de Muskusrat gemiddeld 2 maal per jaar ca 5 jongen.

ratten-bestrijden

Schadelijkheid

Zwarte Rat: Knaagschade, voorraadvervuiling, ziekteverspreiders Bruine rat: Knaagschade, voorraadvervuiling, ziekteverspreiders (o.a Varkenspest), kan drager zijn van de ziekte van weil een ernstige infectieziekte die zelfs dodelijk kan aflopen. Muskusrat: Door de gangen die muskusratten graven brengen ze dijken en oevers ernstige schade toe.

Bestrijden

Om ratten adequaat te bestrijden zijn een aantal factoren van groot belang n.l een deugdelijke wering aanbrengen, hygiënische maatregelen treffen, weinig voedsel voorhanden geven en een goed actieplan van een bestrijdingstechnicus. Omdat ratten zich snel kunnen voortplanten zal een gedegen bestrijdingsplan van groot belang zij zorgen voor vele nakomelingen en voordat je het weet ontstaat er een heuse plaag. Rattenbestrijding neemt altijd meer tijd in beslag als bijvoorbeeld bij muizen, dit heeft te maken met het feit dat ratten angst hebben voor nieuwe dingen en dit bemoeilijkt een snelle oplossing van het probleem.

Bijzonderheden

Momenteel zijn er in het noorden en oosten van het land weer een groot aantal Beverratten gesignaleerd, dit komt omdat de beverrat geen echt territorium heeft en door zijn grootte minder natuurlijke vijanden. Beverratten kunnen grote schade aan dijken en oevers aanbrengen. Ook constateren wij de laatste tijd  meer overlast van Woelratten dan voorheen, omdat men deze soort met name in tuinen en plantsoenen aan treffen hebben wij deze soort uitgebreider omschreven onder tuinschade.

Spinnen bestrijden

Spinnen behoren tot de klasse der spin-achtigen herkenbaar aan de 4 paar poten, tot dezelfde klasse behoren ook de Teken en de Mijten.  Spinnen leven vooral in de omgeving van prooi-insecten dit zijn meestal plaatsen met veel lichtdoorlating bijvoorbeeld bij ramen & lampen e.d. De meeste soorten maken een web die als hinderlijk wordt beschouwd, maar over het algemeen zijn spinnen nuttige dieren.

spinnen-bestrijden

Schadelijkheid

Spinnen zijn vervuilers (spinnenwebben), giftige spinnen komen in Nederland niet voor.

Bestrijden

Spinnen mogen in Nederland buiten NIET bestreden worden. Wegvangen is de enigste optie, maar door de prooi-insecten te bestrijden zal de “overlast” van spinnen ook verdwijnen.

Een andere mogelijkheid i.p.v bestrijden is het verdrijven. Op dit moment zijn wij een aantal producten aan het testen die verdrijvend werken, dit zijn producten op natuurlijke basis die wel toegepast mogen worden ter voorkoming van spinnenoverlast.

Let op: Er worden door verschillende bedrijven spinnenbestrijding voor buiten om de woning aangeboden, dit is strafbaar in Nederland!!

Steenmarter bestrijden

Het aantal meldingen van Steenmarters zijn met name in het oosten maar ook in het noorden en zuiden van het land toegenomen. Dit komt omdat er een verbod is is op het bestrijden van deze soort.

Wij denken dat door dit verbod er te laat een vrijstelling zal worden verschaft waardoor het probleem de komende tijd alleen maar groter dreigt te worden.

Steenmarters paren tijdens de zomer, eind juni tot half augustus. De daaropvolgende draagtijd duurt 9 maanden (inclusief de – voor marterachtigen typische – lange kiemrust), dit is meestal in maart en zelden in april. Per jaar is er één worp van twee tot zeven jongen. Steenmarters kunnen zelfs 10 jaar oud worden

steenmarter-bestrijden

Schadelijkheid

Ziekteverspreiders, Knaagschade denk daarbij aan b.v stroomdraden in een schuur en autobedrading!, ook worden ze gesignaleerd bij duiven en kippenhokken waar ze de nodige schade aan kunnen richten.

De steenmarter verspreid een zeer penetrante geur. Steenmarters zijn dol op eieren, maar ook kleine zoogdieren, vogels, fruit en vruchten behoren ook tot het menu van de steenmarter. Ze kunnen tot wel 10 kilometer ver op zoek gaan naar eten.

Bestrijden

Door zijn beschermende status is er geen bestrijding mogelijk mits er een ernstige overlast aangetoond kan worden dan is het mogelijk om via de gemeente bij de provincie een vrijstelling aan te vragen, maar deze procedure kan enige tijd in beslag nemen.

Wanneer u overlast heeft van een steenmarter probeer dan na te gaan waar het dier mogelijkheden heeft uw pand binnen te komen, het afdichten van deze openingen is het beste wat u kunt doen.

Verjagen met geluid of een zogenoemd anti marterspray zijn nutteloos als het dier er aan gewent is keert het gewoon weer terug.

Download hier de FMB Services – Steenmarter informatiefolder

Teken bestrijden

Teken behoren tot de klasse der spin-achtigen (4 paar poten), de Gewone teek leeft vooral in bossen en voedt zich met het bloed van alle soorten zoogdieren inclusief de mens deze teek kan binnenshuis niet overleven. De hondenteek, de naam zegt het al, leeft vooral van bloed van honden, maar ook van ratten en muizen. Deze teek is in staat om te overleven in verwarmde gebouwen. Deze twee teken zijn het meest voorkomend in ons land.

Schadelijkheid

De gewone teek veroorzaakt huidirritatie of huidinfectie, ze kunnen onder andere de ziekte van Lyme overbrengen.

Bestrijden

Een teek dient met een “tekentang” van ons lichaam verwijderd te worden, daarna moeten we de tekenbeet desinfecteren, de hondenteek kan binnen gebouwen met een lage druk en spuitvloeistof bestreden worden. LET OP: In bossen kan men het beste in het voorjaar en najaar beschermende kleding dragen.

Vliegen bestrijden

Vliegen behoren tot de orde van de tweevleugelen (Diptera) wij ervaren vliegen als vervelend en irriterend.

Vliegen kennen een gigantisch aantal verschillende soorten wij noemen alleen de meest voorkomende: Groene Aasvlieg, Blauwe Vleesvlieg, (kleine)Kamervlieg, Fruitvliegjes, Overwinterende vliegen: Klustervlieg en Herfstvlieg.

Soorten vliegen

Kluster- en Herfstvliegen geven met name in het najaar veel overlast omdat ze dan in grote getale op zoek gaan naar een overwinteringplaats en ze verzamelen zich dan veelal op zolders van gebouwen. In het voorjaar komen ze dan in kleinere groepjes weer naar buiten om zich voort te planten ca 2 generaties per jaar. Schade beperkt zich over het algemeen alleen tot overlast.

Kamervliegen en Kleine Kamervliegen zijn echte voorraadvervuilers, ziektekiemen en bacteriën dragers en zijn in grote getale ook zeer hinderlijk. De vliegen kunnen ca 3 maanden leven maar in tussentijd zorgen ze voor vele nakomelingen een vrouwtje legt per keer ca 100 tot 150 eitjes. Goede hygiëne is de belangrijkste wering.

Groene Aasvliegen en Blauwe Vleesvliegen zijn wat groter dan bovengenoemde vliegen waarbij de Aasvlieg altijd op zoek is naar rottend vlees ze kunnen deze al op kilometers afstand ruiken, schapen kunnen flink ziek worden van deze vliegen. Vleesvliegen zijn ook altijd op zoek naar rottend vlees en hebben hetzelfde reukvermogen als de Aasvlieg. Goede hygiëne is de belangrijkste wering.

Fruitvliegjes: Latrinevliegjes en Fruitvliegjes lijken in eerste oogopslag veel op elkaar met dien verstande dat Fruitvliegjes de voorkeur voor zoetigheid en (ongesloten) fruit (Bakkerijen, (groot) Keukens, Drankfabrikanten enzv) hebben. Latrinevliegjes hebben de voorkeur voor mesthopen en rioleringen.

vliegen-bestrijden

Schadelijkheid

Vliegen kunnen in het algemeen bacteriën over brengen en zijn ziekte dragers en ziekte verspreiders, vliegen zijn zeer hinderlijk.

In zeer gunstige omstandigheden kan een vlieg zich in één week ontwikkelen waardoor er weer een nieuwe generatie vliegen ontstaan!

Bestrijden

Aanbevolen bestrijdingsmethodieken:

  • Rustplaatsbehandeling met spuitvloeistof
  • Een UVA vliegenlamp is absoluut een aanbeveling
  • Belangrijk is een deugdelijke wering bv door horren en stootvoegroosters te plaatsen
  • Ruimteverneveling behoort ook tot de mogelijkheden maar bij deze behandeling dient de ruimte volledig leeg aangeboden te worden.

Vlooien bestrijden

De bij ons het meest voorkomende soort is de Kattenvlo tevens komen we ook de Vogelvlo nog al eens tegen. Vlooien voeden zich met bloed van warmbloedige dieren en ze verspreiden zich van dier op dier.

Schadelijkheid

Vlooien zijn ziekteverspreiders, ze kunnen irritant bijten en ze kunnen ons het houden van huisdieren zwaar belasten tot onmogelijk maken. Kattenvlooien komen op katten maar ook op honden voor!

Bestrijden

In eerste instantie is het belangrijk goed te stofzuigen (de zak na iedere beurt vernieuwen) Het is ook aan te raden tapijt te behandelen met de lage druk methode, wanneer men regelmatig last heeft van vlooienplagen dient men een speciale behandeling tegen larven te laten uitvoeren.

Wantsen bestrijden

De bekendste soorten zijn Bedwants en Stofwants. De Stofwant komt het meeste voor in donkere vertrekken en voedt zich bij voorkeur met  kleine insecten, de Bedwant voedt zich bij voorkeur met het bloed van de gastheer in de slaapkamer waar hij tevens ook het meeste voorkomt. Deze beide soorten kunnen maanden zonder voeding.

Schadelijkheid

Kunnen irritaties veroorzaken en ziektekiemen verspreiden.

Bestrijden

Goed stofzuigen en direct daarna een naden en kierbehandeling uit laten voeren door een professionele bestrijder. Let op: Voor de behandeling geen dingen gaan verplaatsen. Kleine dingen kunnen ook een aantal dagen ingevroren worden.

Woelratten bestrijden

De droge woelrat is een uitstekende graver (de grond wordt met de voortanden losgeknaagd) en heeft een hekel aan zwemmen. Er wordt vooral aan de ondergrondse planten geknaagd  (met name penwortels). Ook de wortels van jonge vruchtbomen ontkomen niet aan de knagerij van de droge woelrat. Deze woelrat heeft uitsluitend een ondergronds bestaan; het gangenstelsel kan zeer uitgebreid zijn tot wel 200 meter. Plantwortels die de gangen indringen worden weggeknaagd.

Uiterlijk

De droge woelrat is grijsbruin tot bruin van kleur. Plompe bouw, stompe snuit, ogen en oren zijn gedeeltelijk verborgen. Een volwassen droge woelrat is 140 tot 200 mm lang; de staart is kort behaard en 80 tot 140 mm lang. Pasgeboren is de droge woelrat kaal en blind

Ontwikkeling

  • Gemiddeld 3 worpen
  • De draagtijd duurt 20 tot 22 dagen
  • Het nest bestaat gemiddeld uit 5 jongen; het zogen duurt 2 weken
  •  Droge woelratten worden niet ouder dan 2 jaar.

Schadelijkheid

Vooral aan jonge vruchtbomen (ca. 2 tot 4 jaar oud). Pengewassen zoals winterwortels en witlof kunnen te lijden hebben van de droge woelrat.

Onze Keurmerken

Alle werkzaamheden omtrent ongediertebeheersing en bestrijding die wij uitvoeren worden uitgevoerd conform de geldende wetgeving én onderstaande keurmerken. Zo weet u zeker dat u altijd door een specialist geholpen wordt.

Vraag direct een offerte aan

Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U ontvangt van ons altijd een vrijblijvende en scherpe offerte voor ongediertebestrijding, waarbij kwaliteit gegarandeerd wordt.

    NAAM *

    BEDRIJFSNAAM

    EMAIL ADRES *

    TELEFOON

    ONDERWERP

    PLAATS *

    HOE KUNNEN WE U HELPEN?